Головна » Статті » Спосіб життя

Як харчуватися правильно і не розоритися?
Лікарі весь час радять правильно харчуватися. Де взяти грошей на корисні продукти? Чи є способи харчуватися правильно, але так, щоб не розоритися?
Відповідає доктор біологічних наук, завідувач лабораторією ліпідного обміну Російського науково-клінічного геронтологічного центру Олена Терешина
Для підтримки здоров'я організму необхідний певний набір поживних речовин. Але організму не важливо, звідки він його отримає. Для підтримання життєдіяльності важливо інше - щоб не було нестачі. В дієтології діє правило взаємозамінності: у будь-якого дорогого продукту є більш дешевий аналог. А продукти, які здатні забезпечити організм усім необхідним,- найдоступніші.
Каші
Крупи і зернові (хліб, макарони) продукти треба їсти кожен день. Це чи не єдине джерело складних вуглеводів і вітамінів групи В в нашому раціоні. У різних каш є й індивідуальні корисні властивості: вівсяна покращує стан шкіри і самопочуття людини; рисова добре впливає на нервову систему і допомагає при кишкових розладах, пшоняна зміцнює серцево-судинну систему; гречана багата залізом, допомагає при порушеннях обміну речовин. Швидкі каші мають меншу харчову цінність.
Норма споживання - 30 г сухих круп на день.
Молочні продукти
Важливе джерело білка і кальцію в легкозасвоюваній формі. Кисломолочні продукти допомагають відновити нормальну мікрофлору кишечника.
Норма споживання - 2 порції в день (1 порція - 250 мл молока або 45 г сиру).
Рослинна олія
Містить ненасичені жири, що полегшують травлення, і вітамін Е, перешкоджає розвитку ракових клітин і вважається вітаміном краси. Соняшникова олія не поступається оливковому. Воно має високу засвоюваність.
Норма споживання - 0,2 л на тиждень.
Риба і морепродукти
Основний постачальник білка, омега3 жирних кислот, фосфору і тирозину (основного мозкового нейромедіатора). Жирна риба виключно корисна для серцево-судинної системи.
Норма споживання - 600-800 г в тиждень.
Овочі і фрукти
Містять вітаміни і клітковину. Регулярне вживання знижує тиск і рівень холестерину в крові. Найбільш корисні овочі і фрукти загальнодоступні. Квашена капуста по вмісту вітамінів перевершує лимони і апельсини, яблука і буряки захищають від раку, а морква - головний помічник у боротьбі зі старінням.
Норма споживання - 400 г в день.
Яйця
Легкозасвоюваний продукт, що містить 11 видів вітамінів (в жовтку), денну норму натурального білка, кальцій і інші мікроелементи.
Норма споживання для дорослих - 1 яйце в день.
На замітку
чи Потрібно людині м'ясо? Спір про необхідність його вживання - один з найзапекліших серед дієтологів. Загалом лікарі домовилися, що в обов'язковому порядку м'ясо повинно бути в дитячому раціоні. Діти, недоодержують м'яса, відстають в розумовому та фізичному розвитку від своїх однолітків. А ось людям старше 35 років м'ясо слід вживати 2-3 рази на тиждень з великою кількістю овочів. В інші дні тваринний білок можна замінити м'ясом птиці і рибою.
Категория: Спосіб життя
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: