Головна » Статті » Спосіб життя |
Як харчуватися правильно і не розоритися?
Лікарі весь час радять правильно харчуватися. Де взяти грошей на корисні продукти? Чи є способи харчуватися правильно, але так, щоб не розоритися? Відповідає доктор біологічних наук, завідувач лабораторією ліпідного обміну Російського науково-клінічного геронтологічного центру Олена Терешина Для підтримки здоров'я організму необхідний певний набір поживних речовин. Але організму не важливо, звідки він його отримає. Для підтримання життєдіяльності важливо інше - щоб не було нестачі. В дієтології діє правило взаємозамінності: у будь-якого дорогого продукту є більш дешевий аналог. А продукти, які здатні забезпечити організм усім необхідним,- найдоступніші. Каші Крупи і зернові (хліб, макарони) продукти треба їсти кожен день. Це чи не єдине джерело складних вуглеводів і вітамінів групи В в нашому раціоні. У різних каш є й індивідуальні корисні властивості: вівсяна покращує стан шкіри і самопочуття людини; рисова добре впливає на нервову систему і допомагає при кишкових розладах, пшоняна зміцнює серцево-судинну систему; гречана багата залізом, допомагає при порушеннях обміну речовин. Швидкі каші мають меншу харчову цінність. Норма споживання - 30 г сухих круп на день. Молочні продукти Важливе джерело білка і кальцію в легкозасвоюваній формі. Кисломолочні продукти допомагають відновити нормальну мікрофлору кишечника. Норма споживання - 2 порції в день (1 порція - 250 мл молока або 45 г сиру). Рослинна олія Містить ненасичені жири, що полегшують травлення, і вітамін Е, перешкоджає розвитку ракових клітин і вважається вітаміном краси. Соняшникова олія не поступається оливковому. Воно має високу засвоюваність. Норма споживання - 0,2 л на тиждень. Риба і морепродукти Основний постачальник білка, омега3 жирних кислот, фосфору і тирозину (основного мозкового нейромедіатора). Жирна риба виключно корисна для серцево-судинної системи. Норма споживання - 600-800 г в тиждень. Овочі і фрукти Містять вітаміни і клітковину. Регулярне вживання знижує тиск і рівень холестерину в крові. Найбільш корисні овочі і фрукти загальнодоступні. Квашена капуста по вмісту вітамінів перевершує лимони і апельсини, яблука і буряки захищають від раку, а морква - головний помічник у боротьбі зі старінням. Норма споживання - 400 г в день. Яйця Легкозасвоюваний продукт, що містить 11 видів вітамінів (в жовтку), денну норму натурального білка, кальцій і інші мікроелементи. Норма споживання для дорослих - 1 яйце в день. На замітку чи Потрібно людині м'ясо? Спір про необхідність його вживання - один з найзапекліших серед дієтологів. Загалом лікарі домовилися, що в обов'язковому порядку м'ясо повинно бути в дитячому раціоні. Діти, недоодержують м'яса, відстають в розумовому та фізичному розвитку від своїх однолітків. А ось людям старше 35 років м'ясо слід вживати 2-3 рази на тиждень з великою кількістю овочів. В інші дні тваринний білок можна замінити м'ясом птиці і рибою. | |
Категория: Спосіб життя
|
|
Всього коментарів: 0 | |