Головна » Статті » Профілактика |
Панкреатит: причини появи
Підшлункова залоза-орган, що виконує одночасно травну та гормональної функції. Вона практично не піддається відновленню. Подбай про неї вчасно! Панкреатит - це запалення підшлункової залози, яке може протікати як у гострій, так і в хронічній формі. І в першому, і в другому випадку здоров'я, а іноді й життя людини знаходяться під серйозною загрозою. Якщо, наприклад, напади холециститу можуть супроводжувати нас протягом усього життя, не загрожуючи існуванню в цілому (навіть якщо жовчний міхур видалять, людина буде жити), то з підшлунковою залозою справа йде інакше. Без цього органу людина не може жити, а замінити його неможливо. Зграя голодних вовків Щоб вивести підшлункову залозу з ладу, достатньо трьох-чотирьох нападів гострого панкреатиту. Чим небезпечне це захворювання? Головка підшлункової залози секретує і виділяє в дванадцятипалу кишку панкреатичний сік, який містить ферменти для перетравлення їжі. Але якщо з якихось причин ці ферменти (в першу чергу, протеази, що розщеплюють білок) не потрапляють в дванадцятипалу кишку, а просочуються в кров, то вони приступають до перетравлювання тканин і органів, трапляються на їх шляху. Це рівносильно тому, що випустити в кровоносне русло зграю голодних вовків, яка починає «поїдати» всі органи, до яких добереться. Навіть якщо гострий панкреатит вчасно розпізнати і людина отримує адекватну медичну допомогу, то, в кращому випадку, після таких нападів залишається хронічний панкреатит, тягне за собою порушення травлення і вуглеводного обміну і, як правило, діабет. Тому набагато краще і простіше вчасно подбати про здоров'я своєї підшлункової залози. Клітки під захист Чому ж таке можливо, що ферменти, призначені для перетравлення їжі, потрапляють прямо в кровоносне русло, а не йдуть за призначенням - в дванадцятипалу кишку? Відбувається це внаслідок порушення проникності клітинних мембран підшлункової залози - орган виявляється як би «разгерметизированным». До таких порушень призводить, в першу чергу, вживання алкоголю, горезвісний шкоди якого і полягає у здатності руйнувати клітинні оболонки. Алкогольні панкреатити забирають набагато більше життів, ніж автомобільні катастрофи. Крім того, справжніми ворогами підшлункової залози є продукти, що містять хімічні добавки (консерванти, барвники, ароматизатори, підсилювачі смаку). Заради її здоров'я варто відмовитися від продуктів тривалого зберігання, газованих напоїв і інших яскравих і красивих, але дуже шкідливих творів харчової промисловості. Їжа повинна бути натуральною! Кругова порука Причиною панкреатиту можуть стати також камені в жовчному міхурі. Головний жовчовивідний протоку і протоку підшлункової залози впадають поруч в дванадцятипалу кишку. Камені провокують запальні процеси жовчовивідних шляхів, які поширюються на підшлункову залозу. Якщо ми хочемо, щоб підшлункова залоза була здорова, необхідно також дбати про здоров'я печінки, жовчного міхура та дванадцятипалої кишки. Заходи безпеки Щоб зберегти здоров'я підшлункової залози, дотримуйся наступних правил: Дотримуйся режиму харчування (до цього потрібно привчати людини з самого дитинства). Якщо ми їмо, коли доведеться, а не у встановлені години, травна система добре працювати не може. Це неодмінно спричинить за собою дискінезію жовчовивідних шляхів, так як для нормального відтоку жовчі необхідно, щоб в організм регулярно надходили тварини і рослинні жири. А якщо є дискінезія, то через три місяці до неї приєднається і панкреатит. Їж невеликими порціями, не змішуючи в один прийом їжі велику кількість різних продуктів. Перемішавши білки, жири і вуглеводи, ти ставиш підшлункову залозу в скрутне становище: який фермент виробляти? Такий хаос в харчуванні призводить до повного розбалансування органу, який, зрештою, взагалі відмовиться виробляти якісь травні ферменти. Не пий каву натщесерце! Цим ти наносиш непоправної шкоди підшлунковій залозі. Якщо ти не можеш відмовитися від кави, не пий більше чашки в день - після легкого сніданку і обов'язково з цукром! Ні в якому разі не вживай розчинна кава - це справжня отрута для підшлункової залози. Продукти, що містять грубу клітковину, вживай помірно. Так, наприклад, зберігалися всю зиму моркву, буряк, капусту, яблука бажано тушкувати або запікати. Періодично влаштовуй розвантажувальні дні (особливо після святкових застіль). Якщо ти відчуваєш, що навантажила шлунок - зроби гастрономічну паузу. Пару днів їж просту їжу. Наприклад, на обід овочевий суп з топленим маслом, на вечерю - сир з фруктами. І не доповнюй це бутербродами, печивом і т. д. Симптоми панкреатиту Виявивши у себе наступні симптоми, терміново звернися за медичною допомогою. Гострий панкреатит дає про себе знати сильними болями у верхній частині живота. Болі носять, як правило, оперізуючий характер, не знімаються спазмолітики (но-шпа) і аналгетиками. Можуть віддавати в різні частини тіла. Часто відзначаються блювота, порушення стільця, слабкість, запаморочення. При хронічному панкреатиті болі виникають або посилюються після їжі. Локалізуються в «подложечной області, нерідко поширюючись в ліве і праве підребер'я і віддаючи в спину. Відмова від їжі - це симптом загострення. | |
Категория: Профілактика
|
|
Всього коментарів: 0 | |