Головна » Статті » Народна медицина

Горобина звичайна
Горобина звичайна - загальновідоме дерево до 10 м заввишки, рідше чагарник з сімейства розоцвітих. Плоди - кулясті ягодоподібні, червоні, кислі, гіркуваті, злегка терпкі на смак. Після перших заморозків плоди втрачають терпкість, стають смачними, кілька солодкими. Цвіте в травні - початку червня. Плоди дозрівають у вересні, залишаючись на дереві до глибокої зими. Нектаронос.
Використовуються зрілі плоди, зібрані з вересня. Запах їх слабкий, смак гіркувато-кислий.
У плодах знайдено значну кількість каротину, аскорбінової кислоти (до 92 мг%), вітамін Р, ефірне масло, яблучна, лимонна кислоти, гіркі і дубильні речовини, цукру, пігменти, спирт сорбіт, антибактеріальні речовини. В листі - аскорбінова кислота (до 84,2 мг%).
Плоди горобини застосовуються в медицині як полівітамінний засіб, для профілактики і лікування авітамінозу. Входять до складу вітамінних зборів.
В Болгарії знаходить застосування сироп із соку свіжих, дозрілих плодів горобини при ревматичних болях, каменях у нирках і сечовому міхурі, як сечогінний і проносний засіб, а також як високовітамінний засіб (сік 1 кг плодів горобини варять з 600 г цукру).
В польській медицині - як високовітамінний засіб, при захворюваннях нирок і сечового міхура, нирковій кольці і порушенні сольового обміну.
У російській народній медицині плоди горобини використовуються як підвищує апетит засіб, легке проносне, діуретичну і регулює менструальний цикл засіб. У вигляді тинктури - при геморої. Свіжий сік і сухі плоди застосовуються при дизентерії й цинзі.
Широко використовуються у харчовій і кондитерській промисловості.
Рецепти:
Плоди горобини 3 частини, плоди шипшини 6 частин, плоди глоду 3 частини, плоди смородини чорною 3 частини, плоди чорниці 2 частини, плоди черемхи 1 частина, плоди ірги 2 частини, плоди малини 6 частин, плоди калини 2 частини, плоди обліпихи 2 частини, плоди жимолості 2 частини, родзинки 6 частин, плоди лимонника 1 частина. Приготувати морс. Пити по 3 склянки на день.
Чинить протизапальну, кровоспинну, в'яжучу, детоксикаційну дію. Підсилює ефект антибактеріальних засобів.
Плоди горобини 60 г, кукурудзяні рильця 30 г, плоди аронії 20 г, лист чорниці 10 г, корінь солодки 30 р. Дві ст. ложки сировини залити 1 л води, закип'ятити, випарити на повільному вогні до 0,5 л, злити все в термос, приймати по 100-150 мл 3-5 разів на день за 30 хв до їжі при ожирінні, артеріальної гіпертензії, підвищеному апетиті
Категория: Народна медицина
| Теги: частини, плоди
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: