Головна » Статті » Дієти

Про простих і складних вуглеводах
Наше харчування складається з трьох основних компонентів: білків, жирів і вуглеводів. І всі вони життєво необхідні для нашого організму.
Вуглеводи є головним постачальником енергії в наш організм - від 50 до 70 %. Дефіцит вуглеводів в організмі провокує порушення обміну речовин. Організм починає відшкодовувати нестачу енергії за рахунок білків і жирів. Така підміна призводить до підвищеного навантаження на нирки, порушення сольового обміну. Якщо подібна картина зберігається тривалий час, то відбувається "закислення" організму, в наслідок використання жиру організмом в ролі постачальника енергії, що призводить до отруєння мозкових клітин.
Також хронічний дефіцит вуглеводів викликає відкладення жиру в клітинах печінки і виснаження запасів глікогену. Це призводить до порушення функцій печінки, і її жировому переродженню.
Думаю, що після всього вищесказаного, ні в кого не залишилося сумнівів у величезній значущості вуглеводів для нашого організму.
Два види вуглеводів.
Вуглеводи поділяються на прості і складні.
Прості вуглеводи складаються з глюкози і фруктози. Це всі види борошняних виробів, мюслі, рис, локшина і макарони, картопля і т.д.
Складні вуглеводи, або полісахариди, що містяться в овочах, фруктах, бобових, і ягодах.
Чим розрізняються ці два види між собою?
Прості вуглеводи потрапляючи в наш організм, моментально перетворюються в цукор. Якщо, приміром, ви з'їсте 100 грамів картопляного пюре, то це рівнозначно чотирьох ложок цукру, 100 грам здобних булочок, також рівнозначні чотирьох ложок цукру, а якщо ви з'їсте 100 грам здобного печива, то це - вже п'ять ложок цукру.
Всі вуглеводи, які ви їсте, незалежно від того, вони солодкі на смак чи ні (пюре або варений рис), перетворюються в нашому організмі в цукор.
Складні вуглеводи, на відміну від простих, засвоюються повільніше і не викликають різкого підйому цукру в крові.
Вміст цукру в них мінімально, а поживна цінність при цьому висока. Так, в 100 грамах фруктів (яблука, апельсини, банани, груші тощо) міститься всього лише 0,6 столових ложок цукру, як і 100 грамах ягід (малина, агрус, смородина). З'їдені 100 грам бобових (квасоля, горох, боби) разом з рослинним білком дадуть лише 1 столову ложку цукру, а овочі - взагалі 0,2 столових ложки цукру.
Як бачите, все дуже просто, і висновок напрошується сам собою: віддаючи перевагу у своїй їжі простих вуглеводів, ми мимоволі отримуємо в свій організм цукор, тоді, як складні вуглеводи забезпечують наш організм поживними речовинами при мінімальному вмісті цукру.
Секрет ідеальної фігури.
Давайте уважно простежимо за поведінкою простих вуглеводів в нашому організмі (про складні не говоримо, з ними все зрозуміло - від них тільки користь). Наприклад, ви поснідали, випивши солодкий кава з здобною булочкою. Правда, прекрасне початку дня?
Не правда, від такого початку не доводиться чекати нічого доброго. Після того, як їжа надійшла в ваш шлунок, вона швидко перетравлюється і перетворюється в цукор, який відразу ж надходить у кров. А ось тут в організмі відразу запалюється червона лампочка: зайве вміст цукру в крові.
Бо надлишок не безпечний. Організм терміново дає команду підшлунковій залозі та виробляє інсулін, який виводить цукор з крові і перетворює його в жир. Відмінно спрацьовано: організм захищений, а вас можна привітати з новими додатковими грамами. Ну, як? Прекрасний початок дня?
Живлення простими вуглеводами викликає у нас постійне почуття голоду, і ми змушені постійно перекушувати. Відбувається це тому, що прості вуглеводи дають організму порожні калорії (вміст поживних речовин в них, можна сказати нульове, як і енергетична цінність). Єдина цінність простих вуглеводів - цукор, енергія, але надлишки моментально перетворюється в жир.
Це замкнуте коло: ви споживаєте прості вуглеводи - організм реагує на надмірний вміст цукру в крові виплеском інсуліну - інсулін накопичує цукор в м'язових тканинах і дає команду печінки переробити надлишки цукру в крові в жир, накопичуючи його в жирових клітинах.
Жир - це ще не все зло, що несуть нам прості вуглеводи. Відбувається порушення загального балансу в організмі, і на горизонті з'являється синдром Х, або метаболічний синдром.
Метаболічний синдром характеризується трьома основними симптомами:
- надмірна вага;
- артеріальна гіпертонія;
- підвищення рівня цукру в крові;
Метаболічний синдром провокує розвиток у вашому організмі таких хвороб, як діабет, серцево-судинні захворювання, деякі форми раку.
Висновок: Значення вуглеводів для нашого організму важко переоцінити, і їх недолік для організму може стати просто лихом. Однак, проблема сучасної людини не в тому, що у нього дефіцит вуглеводів, а в тому, що він вживає їх у чотири рази більше, ніж потрібно.
Що робити? Скоротити споживання вуглеводів? В першу чергу, переглянути своє харчування на користь складних вуглеводів. Пам'ятайте: різкий підйом цукру в крові створюють прості вуглеводи, і його надлишки відразу йдуть в жир. Складні вуглеводи забезпечують стабільний рівень цукру в крові, його зміст оптимально та безпечно як для здоров'я, так і для фігури.
Для того, щоб визначити ці продукти, скористайтеся таблицею глікемічних індексів. Там ясно видно, вживання яких продуктів викликає підвищений вміст цукру в крові і, як наслідок, інсулінову реакцію по переробці цукру в жир.
Володимир Офіцерів
Консультант з питань правильного харчування та формування ідеальної фігури
http://www.coachinglife.ru
Категория: Дієти
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: