Головна » Статті » Здоров'я і краса

Як і коли збирати ягоди і листя шовковиці для сушіння?
Плоди, листя і кора тутового дерева, яке в народі називають шовковицею, здавна використовувалися цілителями для лікування багатьох захворювань. В домашніх умовах можна заготовити корисне сировину про запас, але щоб в ягодах і листі було максимальну кількість корисних речовин, потрібно правильно вибирати час для збору сировини.
Збирають ягоди шовковиці протягом двох – трьох тижнів, по мірі дозрівання. В залежності від сорту, дозрівання ягід наступає в різний час, в основному воно припадає на липень – серпень. Збирають для сушіння шовковицю і білу, і з темними плодами.
Для збору ягід вибирають сухий, теплий день і після висихання ранкової роси приступають до збирання ягід. З нижніх гілок ягоди можна збирати вручну, але найстигліші й великі зазвичай знаходяться на верхніх ярусах дерева. Доцільніше розстелити під деревом аркуші паперу або щільну тканину і постукувати по гілках дерева палицею. Стиглі плоди впадуть вниз, опале ягоди відразу ж перебирають, вибирають сміття, листя, видаляють незрілі плоди. При необхідності промивають у холодній воді, і після того як вода стече, розкладають для сушіння.
Листя шовковиці збирають на початку літа, поки пагони молоді і ніжні. Відразу ж після збору листя розкладають в один шар для просушування. Готову сировину зберігають у полотняних мішечках або в картонних коробках.
Категория: Здоров'я і краса
| Теги: ягоди, листя
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: