Головна » Статті » Профілактика |
Знижена кислотність шлунка
Щоб встановити рівень кислотності, потрібно йти до лікаря-гастроентеролога, який в умовах лабораторії виміряє pH шлункового соку шляхом зондування шлунка. Ось тільки хто з нас добровільно погодиться на цю екзекуцію, якщо явного дискомфорту з боку ШКТ немає? При підвищеній кислотності жирна, гостра, кисла їжа провокує неприємну печію і відрижку з кислуватим присмаком. Розвиваються на цьому тлі хвороби шлунка - гастрити, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки супроводжуються болем різного типу - від приступообразной до ниючий. А ось підступність ознак зниженої кислотності шлунка полягає в тому, що вони ніяк себе не демонструють. Як визначити в себе знижену кислотність? Апетит найчастіше відсутня. Шлунково-кишковий тракт млявий - ніде і ніяк не болить, але активно функціонувати не хоче. На випитий натщесерце склянку соку з кислого сорту яблук або з'їдений без цукру лимон організм негативно не реагує. Інтуїтивно тягне з'їсти щось кисле або те, що посилює продукування соляної кислоти в шлунку: чорний хліб, гіркі і гострі приправи, пряні спеції. Після прийомів їжі знижена кислотність шлунка проявляється наступними симптомами: відчуття тяжкості або розпирання в шлунку; метеоризм тонкого кишечнику; запори. Причини та наслідки пониження кислотності Загальновідомо, що в процесі перетравлення їжі в шлунку бере участь соляна кислота, що міститься в шлунковому соці. Справжні причини зниження кислотності діагностувати важко. Можливо, не дуже інтенсивно працюють фундальные залози, або занадто швидко настає її нейтралізацію лужними ферментами. Недолік кислоти в шлунку створює ідеальне середовище для розмноження хвороботворних мікроорганізмів. В результаті виникають запальні та інфекційні процеси, не засвоюється в повній мірі білкова їжа. Як наслідок, з'являється гнильний запах з рота, здуття живота, стійкі проблеми з дефекацією, інтоксикація. Побічно весь цей негатив буде помітний з алергічним проявам, ламким і розшаровуватися нігтям, нездорової шкірі і т. п. Страждає також імунітет, різко зростає ризик вірусних захворювань. Ймовірність печії і гастриту Якщо печія при зниженій кислотності і буває, то набагато рідше, ніж при підвищеній. Пояснити її можна надходженням в стравохід або накопичилися в шлунку органічних кислот (оцтової, яблучної та ін), або надлишку жовчі. До гастриту справа може дійти при кислотності, близькою до нуля, і проявлятися він буде не гострими болями, а нездужанням в легкій формі, специфічний присмак у ротовій порожнині. Причиною гастриту при зниженій кислотності є запалення слизової стінок шлунка. При відсутності кислого середовища існує ймовірність переростання такого запалення в рак. Кілька порад щодо нормалізації кислотності шлунка Підняти кислотність шлунка можна шляхом підбору правильного харчування. В дієту при зниженій кислотності увімкніть: медову воду, відвари і настої з шипшини, обліпихи; абрикоси і виноград; свіжі огірки, морквяний сік, терту редьку, ягоди чорниці, сік з чорної смородини, квасоля; трави - корінь аїру, оман, полин, звіробій, деревій, безсмертник та ін; мінеральну воду типу Єсентуки 4, 17. Тренує виділення соляної кислоти в потрібному обсязі вживання м'ясної їжі. Проте підходити до експерименту слід обережно. Вибирайте нежирну телятину, кролика, індичку, курячу грудку, поєднуйте м'ясо з овочами, дотримуйтеся роздільного харчування. | |
Категория: Профілактика
|
|
Всього коментарів: 0 | |