Головна » Статті » Профілактика

Під маскою грипу
Кожне літо в лікарні в екстреному порядку надходять тисячі пацієнтів з діагнозом «гастроентерит»
Причини хвороби різні, а результат один - повна ізоляція від звичного життя мінімум на десять днів...
Від хворого до здорового
Це захворювання більше відомо як кишковий грип, хоча до класичного вірусного грипу воно не має ніякого відношення. Більше ніж у половині випадків воно пов'язане з харчовими отруєннями. Джерелом інфекції нерідко стають екзотичні фрукти, м'ясо і морепродукти, кондитерські вироби, які продаються з лотків на вулицях. А також водопровідна вода і купання в місцевих річках (не в морі!).
З неякісними продуктами харчування в організм потрапляють хвороботворні бактерії сальмонела, шигелла, кишкова паличка, стафілокок. У результаті виникнення інтоксикації порушується синтез травних ферментів, погіршується травлення і обмінні процеси.
Інша причина гастроентериту - ротовирусы. Вони дуже контагиозны, тобто заразитися ними не складає особливих труднощів.
В 90% випадків зараження відбувається традиційним для кишкових інфекцій шляхом - через брудні руки. Рідше хвороба передається повітряно-крапельним шляхом від хворої людини.
Перші ознаки гастроентериту виникають у цей ж, максимум на другий день після зараження. Перебіг захворювання залежить від того, віруси або бактерії стали його причиною.
Не дайте собі засохнути
Симптоми вірусного гастроентериту:
сильний нежить;
кашель;
першіння в горлі;
підвищена температура тіла;
головний біль;
блювання;
діарея;
сухість у роті.
найнебезпечніше наслідок гастроентериту - зневоднення. Із-за безперервної блювоти і діареї організм швидко втрачає воду, а разом з нею і корисні мікроелементи. В результаті це може призвести до зниження артеріального тиску, непритомності і, якщо вчасно не надати медичну допомогу, - ниркової недостатності. Тому при підозрі на інфекцію важливо, не втрачаючи часу, звернутися до лікаря.
Рясне пиття допоможе лише впоратися з спрагою, але не відновити водно-сольовий баланс. Тому хворих обов'язково госпіталізують в інфекційне відділення. Тут вже за результатами копрологіческого дослідження виявляють збудника і призначають відповідну терапію.
Оголошується голодування!
Симптоми бактеріального гастроентериту:
висока температура
тіла;
озноб;
головний біль;
ломота в м'язах;
переймоподібні болі в животі,
часта блювота;
діарея.
Самолікування при гастроентериті суворо забороняється. Протидіарейні засоби, які зараз активно рекламуються і продаються без рецепту в будь-якій аптеці, не можна застосовувати без призначення лікаря. Механізм дії деяких препаратів полягає в блокуванні перистальтики кишечника - 2 капсули «вимикають» кишечник на 2-3 дні. Якщо таким ліками почати лікувати гастроентерит, то це призведе до різкого погіршення самопочуття, інтоксикації і підвищення температури тіла.
Лікування призначає тільки лікар і починається воно з промивання шлунка спеціальним розчином. Після цієї процедури потрібно пити багато води. При сильній загальної інтоксикації проводять регидратационную терапію. При вірусному гастроентериті призначаються противірусні засоби, після - препарати, що відновлюють кишкову флору.
Запорука швидкого одужання - постільний режим і сувора дієта. В меню - нежирний бульйон, каші на воді, сухарики і несолодкий чай.
При строгому виконанні рекомендацій лікаря після десятиденного курсу процедур шлунково-кишковий тракт дорослих людей повністю відновлюється і в майбутньому не буде негативних наслідків. Виняток становлять пацієнти зі зниженим рівнем антитіл, у них зараження може повторитися або перейти у хронічну форму з чергуванням періодів загострень і ремісії.
У дітей після перенесеного вірусного гастроентериту в організмі з'являється відносний імунітет, захищає від повторного зараження.
Все у ваших руках
Гастроентерит - це одне з тих захворювань, які можна легко запобігти. Для специфічної профілактики ротавірусної інфекції є дві вакцини, які пройшли клінічні випробування. Обидві містять ослаблений живий вірус і приймаються орально.
Уникнути зараження також можна, дотримуючись елементарних правил гігієни:
* мийте руки перед їжею;
* звертайте увагу на термін придатності продуктів харчування і слідкуйте за температурним режимом їх зберігання;
* пийте тільки фільтровану або бутильовану воду, виключіть всі напої з льодом;
* готуйте нарізку на чистих дошках;
* ретельно мийте овочі, фрукти та зелень;
* не вживайте яйця в сирому вигляді;
* купуйте продукти і питну воду тільки в супермаркетах;
* для дезінфекції рук носіть з собою спиртові або вологі серветки.
Олена Смирнова
Категория: Профілактика
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: