Головна » Статті » Дієти

Перший елемент
Цікавий факт: якщо жінка вживає достатню кількість білків протягом дня, її менше тягне на солодке. А значить, зайва вага буде йти швидше. Тож скільки і коли потрібно з'їсти білка, щоб досягти ідеальних пропорцій тіла?
Почнемо з головного - з функції білків в нашому організмі. Білки харчових продуктів під дією ферментів розщеплюються на складові частини - амінокислоти. Вони служать матеріалом для побудови клітин, утворення гормонів, гемоглобіну та інших сполук. Серед більш ніж 20 амінокислот, з яких складаються білки, 8 є незамінними: вони не утворюються в організмі і повинні надходити з їжею. Для рівноваги цих процесів необхідно щоденне заповнення з їжею білкових втрат. Адже, на відміну від жирів і вуглеводів, білки не накопичуються в резерві (у вигляді жирових відкладень) і не утворюються з інших харчових речовин.
В якості джерел енергії вони відіграють другорядну роль: в першу чергу організм черпає калорії з жирів і вуглеводів. Білки ж підтримують м'язову тканину в тонусі і забезпечують організм будівельним матеріалом - амінокислотами. Тому при нестачі білків насамперед «худне» м'язова тканина, а зайві кілограми нікуди не зникають.
«Недолік навіть однієї незамінної амінокислоти негативно позначається на стані всього організму, - розповідає Ганна ГЕРАСИМОВА, к.м.н., лікар-гастроентеролог вищої категорії клініки «Скандинавія» (р. Санкт - Петербург). - Так як м'язова тканина витрачає більше енергії, ніж жирова, метаболізм сповільнюється. І скидати вагу вже стає набагато складніше».
Комплекс повноцінності
На перший погляд все просто: білки не накопичуються в організмі, потрібно їсти їх якомога більше - і ніяких проблем з фігурою не буде. Але від надлишку білків можуть початися проблеми з печінкою і нирками. Тому потрібно збалансувати свій раціон таким чином, щоб організм отримував всі 8 незамінних амінокислот. А це можливо тільки в тому випадку, якщо вживати різні їх джерела.
Білки яєць і молочних продуктів, м'яса і риби
Містять всі необхідні амінокислоти, тому їх називають повноцінними. Вони практично повністю засвоюються нашим організмом, але при умові, що людина не зловживає БАД з клітковиною.
Білки рослинних продуктів: овочів, бобових, злаків, горіхів
Мають недостатньо збалансований амінокислотний склад. Ось чому їх називають неповноцінними. Вони засвоюються гірше завдяки наявності клітковини в складі продуктів.
З тварин продуктів білки засвоюються краще, але це не означає, що рослинні джерела білків - квасоля, маш, сочевицю - потрібно замінити м'ясом. В ідеалі в дієті повинна дотримуватися наступна пропорція: 50-55% припадає на джерела повноцінних білків, а 45-50% - неповноцінних.
Запам'ятай мене, якщо зможеш.
3 поради, які допоможуть організму отримати необхідні амінокислоти:
1. Змішуйте і комбінуйте різні типи білків. Різноманітне меню підвищує шанси на надходження всіх необхідних організму амінокислот.
2. Остерігайтеся тваринних жирів. Горіхи, риба і біле м'ясо птиці забезпечують організм необхідними білками і практично не мають насиченими жирними кислотами, на відміну від червоного м'яса і продуктів з незбираного молока.
3. Обмежте споживання червоного м'яса та ковбас. Проведені дослідження Department of Nutrition at the Harvard School of Public Health підтвердили, що люди, які споживають навіть невелику кількість червоного м'яса, мають більш високий ризик виникнення діабету, серцевих і ракових захворювань. Їжте страви з нежирного червоного м'яса не частіше 1 рази в тиждень. І по можливості відмовтеся від будь-яких видів обробленого м'яса, таких як бекон і ковбасні вироби.
Нюанс вегетаріанців
Людям, які відмовилися від вживання джерела повноцінних білків номер 1 - птиці і нежирного м'яса, варто уважніше підходити до підбору продуктів, необхідних для задоволення потреб організму в амінокислотах. У такому разі важливо частіше додавати рибу і молочні продукти в раціон, вибирати багаті білком крупи (кіноа, пшеницю, овес) і бобові (сочевицю, квасолю, нут, горох). «Тим, хто в силу різних причин не їсть рибу і молочні продукти, краще проконсультуватися з гастроентерологом. А в ідеалі це потрібно зробити перш, ніж застосовувати таку дієту: можливо, вона вам не підійде. Якщо ви добре переносите обмеження, вживайте добавки з амінокислотами», - говорить Катерина Герасимова.
Категория: Дієти
| Теги: білків, Білки
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: