Головна » Статті » Дієти

Як звільнитися від мари дієти
Страх перед стрілкою ваг, підрахунок калорій, кусочничанье з сильним присмаком почуття провини, депресія...
Багато хто з тих, хто одержимий страхом перед 5-7 зайвими кілограмами, постійно стежать за вмістом тарілки, а у результаті їдять все гірше і неправильне!Аналізуючи порочні механізми і часом драматичні наслідки цього типу поведінки, можна робити вправи, що дозволяють примиритися і з харчовими продуктами, і... з власною вагою.
Як ви вважаєте, ми всі - потенційні жертви серйозного харчового розладу?"
на Жаль, це так. Сьогодні більшість жінок (чоловіки поспішають приєднатися до них!) вважають себе - обґрунтовано чи ні - товстими, але їм не вдається домогтися стабільного зниження ваги. Це явище, яке психологи позначають терміном «когнітивний самообмеження», являє собою несвідому установку, що змушує обмежувати або намагатися обмежувати себе в їжі.
Таким чином наша поведінка більше не регулюється нашими відчуттями (почуттям голоду, смаковими уподобаннями), а підпорядковане інтелекту. Наші установки - харчуватися збалансовано, пити багато води, пропускання прийомів їжі - визначаються різноманітними догмами і уявленнями. Кажучи спрощено, люди, які обмежують себе в їжі, продукти поділяють на дві категорії: ті, від яких повніють, і ті, від яких худнуть.
У чому основна проблема?
Ігноруючи голод і ситість, свої уподобання і неприязнь до тієї або іншої їжі, такі люди перестають сприймати ці природні сигнали!
І тоді харчування стає проблемою: адже щоб думати про те, як їсти менше або по-іншому, все одно треба, як не парадоксально, думати про їжу! Ця окупація нашої свідомості думками про їжу викликає запеклий опір спокусі.
Але чим сильніше опір, тим потужніше наше божевілля на їжу... Проте ресурси нашої волі не нескінченні, і рано чи пізно ми втрачаємо самоконтроль, піддаємося спокусі! Постійно «воюючи» з їжею, ми перестаємо розуміти, що ж нам є: «А чи існують продукти, що доставляють задоволення, від яких не повніють?», «Якщо я почну це є, то чи зможу зупинитися?» У такій ситуації більше немає місця спонтанним, вільного поведінки.
До яких психологічних наслідків це призводить?
Спочатку все йде нормально. Виникає відчуття, що ми можемо контролювати свої бажання. Незважаючи на обмеження, ми навіть відчуваємо деяку ейфорію від того, що всіма силами повертаємо собі «ідеальне тіло».
Стати господарем свого тіла - значить знайти упевненість в собі, в тому, що ти не пливеш за течією, що ти - вольова людина. Але поступово ейфорія зникає, змінюючись дратівливістю і надчутливістю, які труднопереносимы для близьких.
«Добровільно голодуючі» відрізняються підвищеною тривожністю, схильні до стресу і депресії. Якщо ви дуже строго обмежуєте себе, це призводить до розладів уваги, заважає навчанню, роботі. Нарешті, коли людина зривається, його переслідує почуття сорому і провини, воно підточує його самоповагу.
Так ці зриви неминучі?
Деяким вдається триматися дуже довго - рік, десять років і навіть більше! Вони будують своє життя навколо цієї боротьби і виробляють стратегії, що дозволяють уникати заборонених продуктів: відмовляються від запрошень у гості, переконують себе, що ненавидять жирне і солодке... Вони впевнені, що в цій боротьбі нічого не втрачають, але насправді вона обходиться дуже дорого: вони тільки і роблять, що захищаються від свого бажання поїсти!
Чому ж вони втрачають самоконтроль?
З-за боязні зірватися, від страху погладшати - ці емоції штовхають нас до їжі. Харчування - це природне джерело розради. Коли під впливом тривоги або стресу людина з'їдає шоколадку, він відчуває почуття провини і ще більше потребує співчуття: він жадібно поглинає жаданий продукт, щоб назавтра знову його собі заборонити.
чи Можна розірвати порочне коло?
Деяким людям вдається звільнитися самим: зіткнувшись з даремністю і стражданнями, вони вирішують менше контролювати себе. В інших обмеження в їжі супроводжуються психологічними проблемами, і тоді краще пройти курс когнітивної терапії.
Відстежуючи свою поведінку, ми вчимося відрізняти справжній голод від бажання пожувати, дізнаємося, коли ми їмо більше, ніж потрібно організму, але не тільки це. Завдяки терапії ми можемо повернути в наш раціон заборонені продукти, виховати смак, визнати, що деякі продукти нас втішають і заспокоюють. Робота з емоціями може звільнити нас від нескінченної боротьби з кілограмами.
Але як же ми будемо втрачати вагу, якщо перестанемо контролювати себе?
Дієтологи підрахували, що перевищення енергетичних потреб людини на 25 калорій в день (це один шматочок цукру!) через 10 років перетвориться на 9 кг ваги! Але всі ми знаємо людей, які не поправляються кожні десять років на дев'ять кілограмів. У чому ж їх секрет?
Вони керуються своїми харчовими відчуттями. Прислухаючись до них, ви теж зможете заново відчути свою нормальну вагу. Може бути, це не той вага, якого вимагають від вас лікарі, і він напевно не співпаде з ідеалом глянцевих журналів. Однак це буде ваш нормальний, фізіологічно і генетично зумовлений вагу, і його варто прийняти.
Контрольні питання
Властиво вам «психологічний самообмеження в їжі?
Як ви думаєте, від якого з двох варіантів меню більше повніють?
Меню No1: сирі овочі, парова риба з морквою, знежирений йогурт.
Меню No2: салат з помідорів, смажена риба і шоколадний мус.
Ви відповісте, що меню No2 більше шкодить фігурі, ніж меню No1? Насправді це невірно. Оскільки кількість продуктів не зазначено, відповісти на це питання неможливо.
Знаючи, що кожне меню містить 750 калорій, але що в першому немає жирів і цукру, відповідайте: від якогось з них більше повніють?
Правильна відповідь: два меню рівноцінні, раз вони містять однакову кількість калорій. Тим не менше 90% тих, хто проходив цей тест, вперто продовжують вважати більш шкідливим меню No2. Решта 10% вважають їх еквівалентними, але... для зниження ваги вибирають перше.
Результат: у нас створюється відчуття, що від меню No1 люди не товстіють... і тому можна взяти собі добавки, тим самим з'їсти більше, ніж вихідні 750 калорій, і не поправитися при цьому ні на грам!
І навпаки: раз меню No2 містить жир і цукор, то від нього обов'язково поправляються, навіть якщо обмежити себе 500 калоріями.
Всупереч усякій логіці, ми нарешті починаємо думати, що від 1000 «морквяних» калорій наш вага збільшується менше, ніж від 500 калорій «шоколадних»! Можна згадати ще й той факт, що жир і цукор відкладаються в тканинах, щоб і далі вважати, ніби від 500 калорій шоколаду поправляються більше, ніж від 1000 калорій моркви. Якщо довести це міркування до логічного кінця, вийде, що ціла миска моркви не більш небезпечна для фігури, ніж ложка цього вареного овоча, і що від шматочка шоколаду ми потолстеем більше, ніж від повної миски «дієтичної» моркви!
Категория: Дієти
| Теги: більше, меню
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: