Головна » Статті » Спосіб життя |
9 найнебезпечніших сніданків
Ті, хто пропускає сніданок, чинять нерозумно - це пряма дорога до зайвих кіло і поганого самопочуття. Але помиляються і ті, хто звик до щільної ранкової трапези: далеко не всі страви підходять для першого прийому їжі. Представляємо вам 9 найнебезпечніших сніданків. Вибираючи, чим би поснідати, майте на увазі: ранковий прийом їжі важливий не тільки і не стільки для фігури, скільки для міцного здоров'я. «Правильний сніданок не тільки допомагає організму прокинутися, він запускає метаболізм і роботу травної системи на весь день», - пояснює Михайло Гаврилов, психотерапевт, автор методики зниження ваги. Тому наслідки від неправильного ранкової трапези ми можемо відчувати протягом усього дня: відчувати млявість, відсутність концентрації і бажання чим-небудь перекусити. «Особливо цим грішать солодкі сніданки: вони різко підвищують рівень глюкози в крові і так само різко його опускають, тим самим змушуючи вас відчувати сильний голод протягом дня», - додає Міла Гриценко, дієтолог-консультант, автор книги «Їж і худни». 1. Випічка: здоба, тістечка, круасани Класичний французький сніданок - чашка кави з круасаном - насправді дуже корисний як для фігури, так і для здоров'я в цілому. «По-перше, здоба - це швидкі вуглеводи, а значить, насититися надовго таким сніданком не вийде. Вже через півгодини, максимум годину, ми захочемо є знову. І станеться це, швидше за все, тоді, коли ми прийдемо на роботу. А там - знову кава і печиво», - коментує Михайло Гаврилів. Крім того, швидкі вуглеводи викликають різкі перепади рівня цукру в крові, які являють собою серйозне випробування для організму і виводять з ладу підшлункову залозу. Чим замінити? Тим, хто не може обійтися без випічки на сніданок, Міла Гриценко радить приготувати дієтичний пиріг: «Яйця, сир і мед збийте в блендері до однорідної консистенції, вилийте у форму і запікайте в духовці. А крем зробіть із нежирного йогурту, какао і меду, збитих в блендері до однорідної маси. Полийте нею пиріг, і у вас вийде правильний сніданок». 2. Солодощі: цукерки, шоколад Михайло Гаврилов впевнений, що цей варіант і сніданком-то назвати складно: «З'їсти глюкози натще і запити це кавою або чаєм? Ні, це точно не прийом їжі. Солодощі підвищать рівень глюкози в крові, подарувавши трохи енергії. Але вона, звичайно ж, різко покине вас вже через півгодини». Не дивно, що цей «сніданок» не принесе користі ні для шлунково-кишкового тракту, ні для обмінних процесів організму. Чим замінити? Дієтологи сходяться на думці - якщо дуже хочеться з'їсти солодке, то краще перекусити зефіром, мармеладом, гірким шоколадом або пастилою. Але саме перекусити, тобто з'їсти їх після правильного сніданку, але ні в якому разі не замість нього. «Крім того, пораджу з'їсти сир з медом. Мед дуже швидко позбавляє від бажання з'їсти чого-небудь солодкого», - додає Міла Гриценко. 3. Кукурудзяні пластівці з молоком Маркетологи називають їх корисним сніданком, але це лише рекламний трюк. «Переважна більшість таких продуктів містить в собі величезну кількість цукру і смакових добавок. А єдиний цінний компонент злаків - клітковину - в потрібних кількостях містить тільки 2% готових сніданків», - пояснює доктор Гаврилов. Звичайно, після одного прийому такого ласощі ви не помітите погіршень, але спробуйте поїсти їх місяць - і болі в шлунку, а також висипання на обличчі вам забезпечені. Чим замінити? Спробуйте шоколадну вівсянку за рецептом Міли Гриценко: «З вечора залийте вівсянку молоком, додайте сир, какао і мед. Дайте настоятися протягом ночі, вранці зможете побалувати себе смачною кашею». 4. Каші, що не потребують варіння Крупа, яка міститься в цих кашах, подрібнена і оброблена паром. Так, в ній є корисні мікроелементи, але їх кількість ні в якому разі не можна порівнювати з вмістом у звичайній гречці або вівсянці - останні явно виграють. «По-перше, утримання корисною для шлунково-кишкового тракту клітковини, у «швидких» кашах в рази менше. Ну а по-друге, в пакетиках, які не потребують варіння, міститься величезна кількість хімічних добавок і цукру», - пояснює доктор Гаврилов. Чим замінити? Подрібненої вівсянкою без добавок - звариться вона за 3-5 хвилин. З ранку немає і цього часу? Подбайте про правильне сніданку заздалегідь, радить Міла Гриценко: «Залийте кашу молоком напередодні ввечері, додайте ягоди, мед і горіхи». 5. Яєчня з смаженим беконом «Здавалося б, яйце і м'ясо - прекрасний варіант для тих, хто хоче отримати з ранку пристойну порцію білка. Але тільки не у вигляді смаженого яйця з додаванням жирного бекону. Такий сніданок правильним не назвеш», - упевнений Михайло Гаврилів. Навряд чи це блюдо подарує вам хоч щось, крім зайвих калорій і складнощів в роботі травної системи. Чим замінити? Омлетом з куркою і тертим сиром. При бажанні страву можна доповнити овочами і цільнозерновим тостом. 6. Плавлені сирки з наповнювачами Впевнені, що кілька сирних сирків можуть замінити корисний сніданок? Марно. «Ці продукти скоріше можна віднести до десертів і солодощів, ніж до сиру. Солодка і смачна сирна маса часто містить у складі пальмова олія, що вже має насторожити», - коментує Михайло Гаврилів. До того ж цукру і штучних ароматизаторів у них стільки, що ваш організм вам точно «дякую» не скаже. А плавлені сирки часто готують з відходів виробництва, тобто з сиру, який не вдалося продати цілісним шматком. Чим замінити? Звичайним сиром або сирками домашнього приготування. Міла Гриценко ділиться таким рецептом: «Густий сир змішайте з ложкою меду і бананом в блендері, а потім зліпити з цієї маси форму, що нагадувала глазурований сирок. В якості глазурі виступить суміш какао з невеликою кількістю води. Полийте нею «сирки» і приберіть в морозилку на 1 годину». 7. Манна каша Манка - це одна з найбільш шкідливих каш для тих, хто стежить за фігурою: вона майже не містить складних вуглеводів і клітковини. «По своїй суті, манка - це мука. Чи багато користі від звареної борошна? Пшениця при настільки сильному подрібненні втрачає свої поживні властивості. А ось крохмаль і глютен залишаються. Перший дуже небажаний для тих, хто схильний до хвороб дихальних шляхів, а глютен може провокувати алергію і викликати порушення травлення», - розповідає Михайло Гаврилів. Чим замінити? На жаль, тут варіантів немає, від манки краще просто відмовитися. Адже манна крупа - сам по собі дуже калорійний продукт, а якщо ви додасте ще цукор, молоко і вершкове масло, то про її користь для фігури можете забути. 8. Бутерброди з ковбасою або сосиски Так зазвичай снідають ті, хто любить з ранку щільно підкріпитися, запевняючи себе, що їдять м'ясо. «Його в сучасних ковбасах дуже мало, зате у них предостатньо смакових добавок», - пояснює Михайло Гаврилів. До того ж білий хліб або батон, з яких найчастіше і готуються шкідливі бутерброди, - це майже та ж випічка, а значить, швидкі вуглеводи. Чим замінити? Міла Гриценко впевнена, що м'ясної сніданок може бути і смачним, і корисним: «Замість ковбаси можна використовувати полукопченную курку, індичку, курячу шинку або запечену індичку зі спеціями. Це теж смачно і ситно». Батон у звичному бутерброді можна замінити цільнозерновим або житнім хлібом - це повільні (складні) вуглеводи, які насичують нас надовго. 9. Мюслі і гранола Одна справа, якщо такі готові сніданки не додано ароматизатори та підсолоджувачі, і зовсім інша, коли їх там більше, ніж усього іншого. «Яскраві смаки шкідливих мюслі провокують нас на збільшення порцій і поглинання добавки. Багато хто має звичку гризти такі сніданки як снек, сидячи перед телевізором. Природно, переїдання спричиняє за собою збільшення маси тіла», - пояснює доктор Гаврилов. Чим замінити? Правильними мюслі, у складі яких тільки зерно і одна або кілька різновидів горіхів або сухофруктів, і ніякого шоколаду, глазурі, меду або какао. Автор: Олександра Дудкіна | |
Категория: Спосіб життя
|
|
Всього коментарів: 0 | |